30 mars 2013

NOE SOM LIGNER

 

 
 
Stillheten etter ordene skriker.
Snubler i salte tårer. 
Så sitter de der fanget.
Hun med sitt savn.
Han med sin sorg.
Sjalusi er det ikke.
Drama er det ikke.
Noe som ligner noe
er det bare...
Så sitter de de der fanget.
Stillheten skriker etter ordene.
 
Synnøve Sætrum

Fortsatt god påskekveld...

 
Jeg har akkurat landet i Norge og heimen min. Funnet roen igjen. Denne gangen tok det lenger tid enn forventet. Er så rart med det. Livet tar noen uventede retninger og så... Men, nu går alt altså meget bedre. Våkner igjen om morgenen og gleder meg over tilværelsen og dagen. Synes det aller meste henger på greip selv om jeg ennå i stille kveldstimer kan kjenne stikket. Tiden leger det meste, men noe blir med. Sår er vonde ei stund, kan lett begynne blø igjen om en ikke farer fint med seg selv. Ja ja, bedre og bedre dag for dag. Så jeg ryddet og sorterte i fotografier jeg ikke har hatt tid til mens jeg konsentrerte meg mer om å lytte til andres signaler enn mine egne.
 
Så dukket det opp dette litt utydelige, men smilende minnet her.
Ferieminne fra Kamala Beach og julaften 2011 dukka plutselig opp.
Var på vei inn på sirkus, eller fantasien som det kalles.
Fantastiske elefanter og et riss av landets historie. En julaften av de sjeldne.
Varmt og godt var det også. Fint minne. Jeg husker å være glad og fornøyd. Opplevde et annet "sirkus" på nabohotellet om kvelden. Ikke vet jeg hva de hadde vært utsatt for turistene der, men apatiske så de ut. Underholningen var, akkurat mens jeg stod der, en asiat utkledt som neger i bastskjørt. Låta husker jeg ikke helt, men munter skulle den være. Publikum så ikke glade ut. I det hele tatt så var greia så absurd det kan få blitt. Jeg og reisefølget var de eneste som lo.
Vi lo til gjengjeld for hele gjengen, og gikk et annet sted.
Døgnet etter møtte jeg landevegen med buss, og etter hvert Hua Hin for første gang.
Det ble ikke siste som også kjent. Var ikke der ute mot Amadanhavet den siste turen, men ser for meg en annen gang om det skulle passe. Det er noe helt eget med det fantastisk klare vannet, og vinden som kjøler den intense varmen en smule. Ja, og jo jeg lengter etter litt mer varme enn sola har gitt disse dagene. Men, det er deilig å sitte utenfor mens strålene treffer nesa.
Akkurat nå ville jeg slett ikke vært i Chiang Mai. Der er det 40 i skyggen nå, og det kan jeg ikke hamle opp med i det hele tatt. Noe er alt for varmt, mens annet er alt for kaldt. Enklere for en nordboer å forholde seg til det siste. Bare å kle seg.
Og, nå er det sommertid også og lyst utenfor klokka 19 55. Jo, jeg liker det !
 
Ferieparadiset Mauritsius regner vekk. Mange er omkommet.
Jeg vet ikke hvem, men tipper det ikke er turistene.
Ellers får jeg med meg at liv er gått i påskefjellet. Noen spurte meg om jeg så på Kronprinsens krumspring nedetter fjellsidene i går, men beklager det gjorde jeg ikke. Har en tendens til å finne på noe annet når det blir snakk om monarkiet og dets laden og gjøren. Røde Kors har etter det NRK opplyser hentet dobbelt så mange mennesker enn det vanlige ut av fjellheimen denne påsken.
Det brenner i Bergen, og blåser på toppene i Nord-Korea. Fredsforskeren sier situasjonen er eksplosiv. På radioen kunne man melde at der gikk ut melding fra den kanten om styrking og oppbygging av atomvåpenforsvaret. Som om noen kan overleve en full atomkrig. Kim Jong-Un er ikke helt en person jeg begriper meg på. Heller ikke mange av de andre maktmenneskene.
Verden kan og vil bedras, og absurditetene står i kø.
 
Siste dagen i mars. I morgen velger jeg meg april om jeg vil eller ikke. Selvsagt vil sommerelskeren. Sier seg selv...Egentlig er det ikke så mange savn som melder seg disse soldagne. Effekten den glødene kula har på sjel og kropp er påtakelig. (Håret gror fortere, og det er fint. Så vokser det ut igjen. Jeg savner å være langhåra. Må nok smøre meg med tålmodighet et års tid til før jeg igjen kan kalle meg det...)
 
 
Ja, det var det navleskuende perspektivet.
Og, i morgen er det atter en dag.
Nå er det fortsatt god påskekveld..
 
Synnøve Sætrum
 
 
 
 
 
 

OM DIABETES 2

Langs Otra. Foto: Synnøve Sætrum
 
 
 
Solskinn, det sildrer og renner.
Bare åtte grader her på plattingen, men jeg er godt kledt.
Jeg leker påskefjellet, drikker kaffe og koser meg. Pause etter halvannen time marsj rundt her.
Såpass gira at blodsukkeret sikkert var nede i fire og følingssymptomene sterke.
Heldigvis er det påskeaften, Rema 1000 var rett ved. Jeg styrta inn etter "sukker".
Der lå de klare, oppskårne søte appelsiner. Jeg tok rikelig for meg av smaksprøvene.
Tenkte jeg ville forklare om noen kommenterte det som minnet sterkt om grådig desperasjon.
Heldigvis slapp jeg både det og videre utvikling av følingen. Folk var tydelig mer opptatt av lammelår og lørdagssnop. Det er ennå to dager til verden igjen er åpen. Kose seg ekstra er fint det. Enhver vel unt. Folk henger i stroppen i dette samfunnet, så jeg synes det er fint vi har noen kollektive avbrekk. Slikt må til. Tror det gagner helheten jeg. Folkehelsa også!
 
 Av og til er det litt for lite næring i kroppen ved dagens begynnelse. Jeg skulle hatt med meg følingsproviant, men feilvurderte. Slikt skjer siden jeg ikke er supermenneske på noe vis. Noe som er hele problemet egentlig. Hadde man vært gjennomført nazi mot seg selv, og aldri sluppet kontrollen på noe som helst så... Ja, men hva hadde nå det blitt for et liv. Akkurat da jeg ble diagnostisert drev jeg en evinnelig jakt på blodsukkeret dag og natt nær sagt. Selvsagt fikk jeg sakene noenlunde under kontroll, men omkostningene er  skikkelig stress i tillegg. Som kjent er ikke stress bra for blodtrykket, og for noen som har diabetes 2 er også det en del av pakka. Da legen foreslo noen enkle tabletter for å lette stresset for, og hadde forklart meg at levealderen var signifikant høyere ved medisinbruk enn uten valgte jeg "ei lettvint løsning"...
 
Så er det anlegg og genetikk. Omsider har kostholdsekspert vært inne i livet mitt. Ernæringsfysiolog som først og fremst fortalte meg at jeg er på riktig vei. Slikt er bra når en ikke helt vet. Det andre eksperten sa var at jeg måtte slutte straffe meg sjøl for det som er så opplagt genetisk. Ble opplyst om at jeg hadde et utseende som falt rett innenfor det man kaller diabetes2 kropp. Genetikk er som kjent ikke viljestyrt, så slikt er godt å høre for den som sliter litt med seg selv. Dårlig samvittighet for det jeg ikke kan styre. Bortkasta energi som heller kan brukes på trim og kosthold. Så blir resultatet som det blir. Min opplevelse er at når formen er dårlig går jeg bare for å komme i form. Sliter meg framover meter for meter, ett steg av gangen. Slik jeg er nå, altså i noe bedre form, får jeg turen på kjøpet. Evner å se både vinter og kommende vår. Bonusopplevelser. Positiv innstilling til det meste.
Jo, det virkelig klukker og sildrer fra tak og vegger her jeg sitter. Helt nydelig lyd.
Våren er i komminga. Ingen tvil. Naboen spurte nettopp om jeg virkelig trodde det...
Er helt sikker. Det er snart første april.
Perspektivskifte !
 
Jeg er ikke så sulten når jeg står opp. Har egentlig aldri vært det. Men, jeg øver meg på å få i meg mer på den kanten, og mindre om kvelden. Det er jo det siste man blir tjukk av. Ernæringsfysiologen mente jeg måtte spise meg opp fra daggryet og ikke ta meg ut på trimturene før jeg var skikkelig mett. Trodde jeg hadde klart det, men nei. Vel, det gikk bra. Uansett er jeg heldig i situasjonen. Ganske så lavt langtidsblodsukker og det er det som er det viktigste. Jeg tenker på at slikt visste de ikke da min bestemor levde. Hun døde ung, ja femtiseks år er ungt, av komplikasjonene hennes Diabetes 2 medførte. Den gang kalte de sykdommen gammelmannsdiabetes. Siden flest eldste fikk det. Hun var bare trettito så betegnelsen stemte ikke den gangen heller. I dag vet jo alle at media fremstiller sykdommen nesten kun som resultat av livsstil, og at vi bare må ta oss sammen. Bli friske gjennom mat og mosjon. Sånn er det ikke. Jeg vet også at enkelte blir skikkelig provosert og forbanna når jeg nevner dette. Hvilket jeg har fått tilbakemeldinger om. Både direkte og indirekte.  Hvorfor det er slik i "verdens beste land " vet jeg ikke helt. Likevel synes jeg noen ganger å skimte et eller annet. Det er som om alt som handler om riper i lakken, menneskelige utfordringer og svakheter ikke skal nevnes. I en kultur som først og fremst handler om fasaden og materialismen er det kanskje de underforståtte reglene jeg bryter. Hva vet jeg, egentlig? Stiller meg stadig spørsmålene om det der med å leve i taushet, og late som om man er en annen. Skjønner du?
Men, nå har jeg altså sittet her en liten halvtime. Kost meg i påskesola som snart forsvinner bak åsen, og helt uten blygsel tillatt meg å tenke litt på diabetikerhverdagen.
 
Utenfor i påskesola... Foto: Synnøve Sætrum
 
 
 
Mager cottage cheese med marokkanske blåbær neste.
Finfint påskesnadder til kaffen! 
 
Synnøve Sætrum

THIS IS MY LIFE...


DRØS...

Foto: Synnøve Sætrum
 
 
Påskeaften kommer til kvelden.
Nå er det morgen.
Kaffe og solskinn gjennom vinduet.
Før fanden har fått sko på har jeg snakket med både det yndige og smilets land.
Skype er en fantastisk innretning. Snakke i digital telefon over enorme avstander.
 Både se og høre den andre, og mange ganger helt krystallklart fra andre siden av kloden. 
Slikt jeg bare leste om i framtidsfiksjoner da jeg var ung. Noe en, antakelig sammen med mange andre, trodde aldri ville bli realiteter. Det var ren fantasi, for sprøtt, men vitenskapen har funnet ut av det. Kanskje det ikke blir så lenge til man kan ta en tur til månen eller andre steder i verdensrommet om lommeboka inneholder pesetas nok.
 
 Jo, her sitter jeg og benytter meg av teknologien. Skriver og sender fra meg ut i cyberrommet når jeg synes det passer. Er min egen "redaktør". Bloggen når mange steder. Om den leses vet jeg ikke. Det kan være mange grunner til treffene, og google-oversettelsene er elendige. 
 
 Oppslag "akkurat nå"; - God morgen Israel, Russland, Tyskland og Norge. Tankene om Israel har jeg hatt disse dagene. Det er påske, så alt annet hadde vært rart. I går leste jeg påskehistorien både i Matteus og Lukas i bibelen. Jesus-skikkelsen som følger mennesket inn i all lidelse. Vi er alle korsfestet, på vår måte tenker jeg. I Syria sitter det skjelvende mennesker og venter på neste bombe. I forferdelige kriger i Kongo eller lignende voldtas og lemlestes kvinner. Ledd i krigsstrategi, om man på liv og død skal intellektualisere og bruke den slags ord. Distansere seg. Ordene inneholder ubegripelig lidelse for den som rammes. Det egentlige ordet er lidelse. Ingen nåde overfor lokalbefolkninger rundt omkring. Nord-Korea høres mer enn skumle ut for tiden. Etterfølgeren er ikke hakket bedre enn forgjengeren der de rasler med langdistanserakettene. Jeg er usikker på om Obama er til å stole på i dette spørsmålet. Det hjelper ikke at han har fått fredsprisen. I alle fall later ikke den til å være noen garanti for fred. Tvert i mot. Jeg skal ikke nevne i fleng, finn det ut selv.
Millionene sulter og dør av lett kurerbare sykdommer, kun fordi de er fattige. Her i Norge oppretter noen fjesboksider mot innvandring. Fædrelandsvennen skrev om at tiggerne blir gitt husly i sprengkulda. For det er jo det det har vært siste tida. Selv om sola skinner om dagen, er ennå minusgradene mange om natta. Så flott tenker jeg. Fint at Filadelfia viser den kristne nestekjærligheten på den måten. Akkurat jeg er ikke med på at mennesker skal fryse i hjel under brua i byen jeg bor i. Selvsagt dukker "kommentartrollene" opp også der. Noen hevder vitterlig at de "fryser i hjel frivillig", og at tigging er det samme. Logikken synes for disse å være at gir man fattige mennesker husly i sprengkulda er det det samme som å åpne Norges grenser for alle verdens fattige. For meg er det en logisk brist jeg ikke greier begripe eller følge sprangene i. Det er slett ikke sant. Bare noe som minner om rasistisk propaganda, og fra mitt ståsted sett speiler menneskeforakt.
Akkurat her på Ytringsstedet kommer ikke "kommentartrollene" til ordet. Trenger dem ikke.
 
Sandra Borch skyter pent sagt spurv med kanoner og begrunner det med et par stjålne lommebøker. Helt i FRP-stil. Jeg tenker: Hva gjør de ikke disse politikerne i et valgår? Fornekter seg ikke.
Det der er nok bare et lite anslag før hele 'konserten' er i gang. Tendensiøs så det holder frykter jeg. Jeg tenker faktisk at jeg som vanlig menneske gruer til den kommende valgkampen.
 
På den andre siden kjenner jeg det er på tide å avrunde denne bloggen, og komme meg ut i sola. Ikke mer drøs herfra. Jeg vil heller se på at snøen smelter. Det er stor sol over meg ennå en dag.
Gjør bra for formen. Ut og gå! Se på vårtegn og dagdrømme om gode dager.
Holde fokus på dagen, i stedet for ulykkelig kjærlighet, tap, sorg og skuffelser. 
Framover, ikke bakover med meg.
 Finne mat til endene som strømmet mot meg ved elva i går. 
Meiseboller til eksemplarene av arten som er her utenfor stuevinduet og speider når dagslyset kommer.Hjelpe dem til maten kommer fram under ismassene.
Skjønner jeg ikke kan redde hele verden, men jeg kan mate småfugler...
 
Ha trivelig påskeaften !
 
Synnøve S.