15 februar 2013

FORTSATT I THAILAND...

 
Ja, jeg sitter i det gamle kongedømmet Lanna. Under luftkjølingsanleggget i senga på hotellet. Det er fredag tidlig kveld, og jeg har akkurat vært nede i restauranten og spist kylling med nøtter og grønnsaker. Liten porsjon med kokt ris. Det smakte vidunderlig, om enn jeg ikke klarte spise opp. Jeg så nemlig to kakerlakker på golvet. Ikke så store og feite, men de var der. Det fikk meg til å tenke på omfattende gassing av koffert og klær, for ikke å få ubudne gjester med heim. Nytte gjør de sikket i sitt rette miljø, men jeg liker dem ikke. Ikke under noen omstendighet ønsker jeg meg dem som samboere. Har nemlig prøvd, noe så til de grader mot min vilje, og det var pent sagt ei mare!
Unner ingen det der.
 
Denne dagen har vært så vamt at jeg ikke har satt foten utenfor døra. Værmeldingen sa det var trettiseks i skyggen. Jeg tror det har vært enda varmere. Får samme reaksjonen som i sør i fjor. Opp i sekstida, og så gå litt ute til rundt ett. Etter det er det kul kramp! Thaiene forteller meg at det er alt for tidlig i år. Denne heten skulle kommet uti midten av neste måend. Så de klager de også. Det må være utrolig hardt å arbeide når det er sånn. Uansett: Jeg har fram til nå hatt stor glede av årets reise. Jeg har kost meg på alle tenkelige vis, er fornøyd og mett. Før denne heten slo inn tenkte jeg at jeg kanskje hadde bestemt returen litt vel tidlig. Men, det tenker jeg ikke lenger. Helt perfekt at jeg skal hjem til kulde og sno om noen dager. For det er sånn, for den som er vokst opp i kjørligere strøk at komfortsonen i forhold til varme er smal. Det er værre at det er for vamt enn for kaldt. Man kan kle seg og gå ut i kulda. I brennheten er det bare å holde seg inne.
Undertegnede får dessuten magetrøbbel ganske så momentant også, og kan ikke gjøre annet enn å leve med det til det er over. Jovisst har jeg skrevet, snakket og slitt med overvekt. Men, likevel tenker jeg at  det ikke er ved hjelp av kronisk diare man skal gå ned i vekt. Ok, kanskje det var vel personlig, men sånn kan det også være på tur i tropene. Ikke det jeg slår salto av glede over nei!

Men, alstå ennå sitter jeg og tenker på landet og landsdelen jeg befinner meg i. Nord-Thailand har historie som er uavhengig av resten av Thailand. Lampun, den siste byen bussen stoppet i før jeg kom hit (eller Hairipuncai) skal ha blitt grunnlagt rundt sekshundretallet av  det som heter Lopburis Dvaranti-kongedømme. Og med det et belte av byer rundt den. Kong Mengral, høvding av Ngong Yang var dels thai og dels lawa. Han grunnla samlingen av de små fyrstedømmene som eksisterte her i nord. Erobret og bygde opp. Først grunnla han Chang Rai omkring 1297, og Chiang Mai noen år etterpå. Lanna-kongedømmet bestod i over sekshundre år før det ble annektert av Siam.

I dag er Thailand et heller unikt morarki. Det blir man minnet på alle steder i landet. Bildene av regenten og familen henger alle tenkelige og utenkelige steder. Utviklet under kong Bhumibol Aduladej som ble kronet i 1950. I teorien opptrer han under konstitusjonelle begrensninger tilsvarende England, men han har oppnådd en moralsk autoritet som kan måle seg med eneveldige forfedres. Dette på grunn av en lang rekke kongelig initierte prosjekter som sikter mot regional utvikling.Subsidier til nordlige fjellstammer med sikte på å få slutt på tradisjonell opiumsdyrking, eller bedring av vanntilførselen til de tørre områdene i nordøst. Han har opptrådt som mekler i tider med sivil uro som i 1973 under studentopprøret og oppstanden i 1992. I sistnevnte situasjon gjennomførte han en tv-opptreden som gjorde slutt på undertrykkelsen og tvang den ikke folkevalgte statsministeren general Suchinda til å gå av. Thaiene elsker kongen sin, og er det noe man ikke gjør som gjest er det å si noe kritisk om monarkiet.
 
 
 
Jo, slikt kan man fintenke på under kaldluftsmaskinen. Det er fredags kveld. Jeg har ikke noe snop.
Så det er i grunnen fint at det er så hett ute at jeg ikke orker gå ut. Tror ikke magen ville hatt godt av noe som helst. Ingen fare for dehydrering her omkring. Her finnes vann, kald grønn te, soda og sommerfuglblomstdrikk. Alt sukkerfritt og sunt.
Tenker jeg får se litt på tv, meditere over tilværelsen og sovne så tidlig jeg kan.
Våkne frisk og uthvilt til kaffekoppene i morgen tidlig.
 
Synnøve Sætrum