20 februar 2010

Intermessoer - en svipptur innom Samos


(Innblikk i noens hage. Samos by. Foto: Synnøve Sætrum)
Intermessoer skal man ha på en ordentlig tur. Litt mer enn en times stopp, men likevel for kort tid til å kunne si at man virkelig har opplevd et sted. På vei til Paros var jeg innom Samos. Båtrutene ville det sånn. I den greske mytologien er Samos Heras øy. Hun var ingen ringere enn Zevs hustru og søster. Olympens dronning. Akkurat til Olympen kom jeg seinere, og fikk fintenkt enda mer på det. Ekteskapets og barnefødslenes beskytter skal hun også ha vært. Ikke småtterier… Jeg kan jo slenge på at gjøken var hellig for henne, og at hun brukte granateplet som symbol. Sikkert veldig veldig mye mer å si om jeg forsvinner inn i mytologien, men det var jo ikke det jeg skulle.
Jeg skulle bruke øynene og kikke litt, mens jeg fant ut hvordan jeg skulle komme videre. Frodigheten på øya overveldet meg. Helt annerledes enn Kalymnos om jeg kom fra. Der er naturen mer karrig. Samos bugnet. I alle fall så gjorde den det i mai. Masse vegetasjon og plater og blomster. Jeg lot meg rive helt med av så mye vakkert, og bekymret meg ikke et dugg for myggen. Bare å finne et sted med luftkjøling og holde døra lukket.

Tidlig om formiddagen var det veldig varmt i Pythagorion som var stedet båten gikk til. Pythagoras skal ha blitt født, og tråkka skoene sine der. Gjemt seg for en tyrann i huler, og senere ha rømt til Italia. Jeg tenkte litt på det der jeg vandra rundt i de rolige gatene for å finne ut hvor neste båt gikk fra. Selvsagt tenkte jeg også på at jeg aldri har vært så veldig god i matematikk, men at akkurat det der har jeg nå fått med meg… Jeg oppdaget jeg måtte av sted. Til Vathi(Samos by) for å få det til. Men, jeg tok en runde til i stille reine gater, og jeg spiste gresk salat i den lille havna. Vakkert sted jeg vet jeg har lyst til å besøke på ordentlig en gang. Denne formiddagen var kameraet flatt. Så bildene ser jeg bare for meg i mitt indre. Pythagorion må vel være noe av det reneste jeg har sett av greske småbyer. Samtidig ble det den varmeste dagen så langt. Lummert etter hvert.
(Torg i Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)
(Blomster i Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)
Taxi til Vathi og inn på hotell for ei natt, etter å ha sikret meg båtbillett tidlig morgenen etterpå... Perfekt beliggenhet(bare 7-8 minutter til kaia), men dyrt i forhold til hva jeg var blitt vant til. Betalte hele 30 euro for stasen. Rimelig om man sammenligner selv med de enkleste hotell i Norge, men erfaringen min ble, uansett hvor jeg var, at skulle jeg bare bli for ei natt eller to ble det dyrt. Nyttet ikke med særlig mye pruting i de forbindelsene.Jeg kunne forstå det, for det var jo lenge siden forrige sesong sluttet.(Og, man hører jo at det ellers står elendig til med den greske økonomien. Vanlige folk merket det helt sikkert også i fjor vår. Noen fortalte meg etter hvert at de merket finanskrisen den våren. Mye færre turister enn tidligere. Herlig for meg...Til tider var jeg så alene turist, at jeg lengtet etter å snakke norsk. Ikke helt det samme for den som er avhengig av inntektene ...)

(Hotel Helena, Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)
(Herlig utsikt til appelsiner og sitroner. Foto: Synnøve Sætrum)
Uansett så var det et rolig og behagelig lite hotell. Damene i resepsjonen var vennlige, og hjalp meg opp med bagasjen... Heisen var noe for liten for en ryggsekkturist...Jeg hadde fortsatt ikke fått kastet ut så veldig mye. Det blir litt tumletanker rundt hva man trenger og ikke trenger. Hva som er nytt, og hva som er dyrt hjemme. Jeg blir litt vill i mitt indre ved tanken på å hive helt nye klær. Så da trener jeg heller musklene...
(Gate i Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)
Jeg fikk dusjet,sovet, og spist før det kom litt regn. Vandret i de hyggelige gatene gjorde jeg også. Jeg var pratesyk og besøkte cyberspace i ei bakgate hvor jeg var heldig å finne en kjørlig og deilig kafe med det tilbudet. Iskald ferskpresset appelsin for en billig penge er slett ikke så værst til chatten.
Etterpå fant jeg et sted som absolutt kunne gresk iskaffe. Noe av det beste jeg vet det. Med melk, og litt sukker...
Kjøpte både kaffen og utstyret for å lage det på den siste reisa, men det blir ikke helt samme dreisen her. Godt ja, men det er noe eget når du sitter i varmen, lydene og luktene. Melk fra greske kuer og så videre... 


(Helt ypperlig kaffe i denne kiosken i Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)

Siden satt jeg under tak på en liten fortauskafe mens mørket falt på. Jeg var sliten av bevegelse og inntrykk, så jeg tuslet bak til Helena før klokka var halv ellve. Der sov jeg som en stein, og neste morgen gikk ferga presis klokka seks. Jeg var med videre.
(Kaia i Vathi. Foto: Synnøve Sætrum)


Synnøve Sætrum