14 august 2012

"Klippe, klippe, klippe" !


 

 

Selv om en er singel femti somre ung kvinne har en et liv som skal leves.
Gjerne i femti somre til. Minst!
Tilværelsen skal farges med meningsbærende innhold hver eneste dag, og ansvaret er hennes.
 Fjell skal bestiges og broer bygges. 
Tiden skal ikke falle fra kvinnen som sand mellom fingrene.
Løkka av tiden som svinner strammes stadig sterkere om halsen må vite.
Livsdagene handler om å være i livet som levende menneske!
 Forleden hørte jeg en mann si det ikke kunne være enkelt å bygge et tosomt forhold til den dama som "bare forsvinner" på dagsturer, kveldsturer, utenlandsreier, kinoforestillinger, konserter, teater, venne- og familiebesøk rett som det er.

Ooooo skrekk! Ooooo skrekk! Ooooo skrekk!
Er det mulig?
Skal en middelaldrende kvinnes tilværelse leves sittende og ventende mens hun tvinner tommeltotter og kikker ut gjennom vinduet etter mannen som aldri kommer rekende mot døra?
Jo da, jeg vet han antakelig ikke mente det så bokstavelig, men av og til kan det være klokt å koble hjernen til før munnen åpnes. Kvalitetssikring er jo så populært!
 Jeg vet ikke om det er menn som har funnet det opp.
Men, siden vi i disse dager får høre så mye om fine teorier som ikke blir satt ut i livet så... 

Noen liker kanskje å ofre livet sittende i ventemodus.
Det skal jeg ingen lunde frata noen muligheten til.
Enkeltmennesket er suverent, og jeg forutsetter den enkeltes udiskutable frie vilje til å gjøre hva som helst med livsdagen. For et menneske tilhørende undertegnedes kaliber passer en ventetilværelse heller elendig.

Ikke faen !
"Klippe, klippe, klippe" !
 Med vidåpne  sinn åpner kjerringer som meg alle vinduer og dører vi måtte komme over.
For det er jo der ute de finnes menneskene og møtene som utvider horisontene.
Alt det som gir ny innsikt, utvikler friheten og medmenneskeligheten.
Det som gjør friere, tøffere, stoltere, helere og tryggere.

"Mennesket er av naturen et sosialt dyr" sa Aristoteles for flere tusen år siden, og han hadde fullstendig rett. Meningen med livet henger heldigvis ikke på tosomheten alene.
 Hadde det vært så ville mange av oss gått fort til grunne. 
Ekte venner er i mange tilfeller like mye livets konstanter som familien.
 Den som er så heldig å oppleve gode vennskap får erfaringer med  dypere former for gjenkjennelser og sympati.Gjensidighet, likeverdighet og frihet. Store ord, men de er til for å brukes innimellom. Samlivsekspert er jeg åpenbart ikke.Likevel sitter jeg her og tenker på den erfaringen som forteller meg at man innenfor den  tosomme kjærligheten opplever at ulike verdier og livssyn ødelegger. Det gode vennskapet er også en kjærlighetsrelasjon, men mye åpnere og rausere når det kommer til verdier og livssyn. Handler ulikheten om makt?

Hvorfor moderne og ellers oppegående voksne menn mener moderne oppegående single damer burde leve sitt liv i ventemodus forstår jeg ikke kvidderet av.
Gjør du?
Men altså:
Skal man høre på den overfor nevnte mannens synspunkter er grunnen til singelstatusen at damer som meg velger å leve det livet som er blitt en til del så aktivt som mulig
(Les: utenfor vente-på-prinsen-modus...ikke at jeg hadde hatt noe i mot en skikkelig prins men her er elendig med duknakka blomsterbud utenfor denne døra...).
Til det finnes bare et eneste svar:
"Klippe, klippe, klippe" !

 

Synnøve Sætrum




VÆR VARSOM !


Ord og bilder er et mektig våpen, så misbruk dem ikke!
Jeg er ei vanlig dødelig halvgammel dame, og så er jeg blogger. Hvilket gir mitt liv mening her i  den halvprivate sfæren som noen ynder kalle det.Offentlig sier nå jeg da! Siden jeg ytrer mine meninger med fullt navn og bilde. Vær-varsom-plakaten kjenner jeg godt til, og tar hensyn til den i mye større grad enn den norske pressa. Det betyr ikke at jeg knebler mine fredelige ytringer.

Selvsagt måtte samfunnet granske seg selv etter terroren 22.juli.
 Som samfunn er vi både moralsk og etisk forpliktet til det. Udiskutabelt, ikke sant?
Forhåpentlig gir rapporten store konsekvenser for politiet. Helst så mye at slikt som dette aldri aldri skjer igjen. Rapprten er svært grundig og usminket, akkurat som bestilt.Sjøl hørte jeg lederen legge fram hovedpunktene store deler av gårsdagen. Selvsagt ble jeg sjokkert over mangler og feil den avslører, og selvsagt får jeg vondt i magen når jeg tenker på systemfeil som kan ha kostet mennesker livet. Det rapporten likevel gjør er å holde seg for god til å foreslå navn for skafottet. Klokt gjort! Tvert i mot ble det tydelig sagt at syndebukker er ikke det de er ute etter, men lærdom for det lille samfunnet Norge er.Politiet og de politiske myndighetene må tåle kritikken.Ingen tvil.

 Selvfølgelig tar jeg innover seg at mennesker kunne overlevd om systemer hadde fungert, og andre bestlutninger tatt. Det er virkelig ille at så mange feil antakelig fikk så fatale konsekvenser. Men, usminket ærlig talt: Vil det gi noen livet tilbake om vi nå kollektivt går inn i ei heksejakt for å ta Jens Stoltenberg? Er det ikke et paradoks om vi nå skal la bitterhet og sinne og hva det måtte være ta fullstendig overhånd for å få brent noen på bålet? Vi har stått sammen når det virkelig gjaldt, og det bør vi fortsette med!I det hele tatt så vil jeg ikke være med på heksejakta som nå later til å være i gang. Nei, jeg er ikke enig med VG som mener Stoltenberg må gå, ikke med Dagbladet eller Kåre W for den saks skyld.

Jo, jeg er enig i at alt til syvende og sist hviler på stasapparatet og ordensmakten.
Hvem det gagner om alle skulle bli kastet er jeg mer i tvil om.
 Jeg kjenner det gjør meg utrygg om høyrekreftene skal overta i stedet.
For meg vil det være å gi terroristen en liten seier. Da har han jo oppnådd mye av det han ville.

Så VÆR VARSOM!
Sånn ser nå jeg det.


Synnøve Sætrum