07 mars 2016

GOD PLAN ???





 Denne dagen har jeg ikke lyst til å skrive om sykdom og skit, det blir for smått, for navlebeskuende og for leit. Og, det høres ut som om jeg er diagnoser og ikke meg. Jeg vet jo at det ikke er sånn, men bloggen kan se ut som det motsatte innimellom. Vennen min sier at jeg ikke må la meg plage av tullinger som leker borgervern i gatene, eller flyktninger eller politisk elendighet, men jeg er ikke han og virkeligheten er fæl for tiden. Den har det med å bli verre om vi menneskene snur oss bort fra det som skjer.Det er ikke så mange tiårene siden store deler av den europeiske befolkningen kollektivt lukket øynene for jødene og andre forfulgte sin stilling. Vi vet hvor det bar, så jeg mener fortsatt at vi ikke har lov til å snu oss vekk. Jeg skjønner at jeg ikke har helse eller krefter til å stille i frontlinjene og utføre frivillig arbeid. Men, jeg kan gjøre det jeg kan. Skrive om det er viktig. Nå overdriver jeg heller ikke Ytringsstedets betydning, men et og annet oppslag er det nå her også. 


NRK skriver om "stakkars" Siv Jensen som får en slik vanskelig jobb med å få folk i arbeid. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Bruk fellesskapets penger som gis i skattelette til milliardærer og millionærer på tiltak innenfor forsømte deler av samfunnet så ordner det seg nok. Jeg tenker på helse, omsorg, skole og så videre. Nok å ta av. Man vet jo fra før av at det er nettopp i nedgangstider det er viktig å bruke penger på å holde samfunnet i gang. Det har virket før, og det vil virke igjen. Men, det er klart er det bare rikingene som er i fokus så blir det ikke noe særlig på de andre heller. Det føres en grådig politikk på vegne av de få, og heller ikke i dag forstår jeg hvorfor vanlige små mennesker ikke ser dette og stemmer dem over og ut en gang for alle. Punktum !
Ja da, jeg er en venstrevridd tulling, men ikke fortell meg at jeg ikke forstår noen ting.
Jeg skjønner mye. Det handler om politikk, om menneskesyn om retningen for Norge og Europa som sådan. Undertegnede støtter ikke sittende regjering. Menneskerettighetene må alltid komme først.


På greske øyer legger forresten båtene stappfulle av flyktninger til dag ut og inn. Noen av rutene mellom Tyrkia og greske øyer, har jeg selv reist. Som turist på dagstur. Det er en ganske annen tur disse menneskene legger ut på i gummibåtene. Jeg forsøker forestille meg desperasjonen og nøden, men greier det bare til en viss grad. Tenker på at regjeringene i verdensdelen min hyler om at de ikke må komme, det er ikke noe å hente her. Det er for mange. Ja, jeg forstår også at hele verden ikke kan flytte til Europa. Men, nå er det nå slik at disse menneskene lever i områder med krig og krig og atter elendighet. Hvor skal de gå? Skal vi virkelig internere dem som forbrytere, eller bare la dem drukne i havet?  Det kan da i menneskerettighetenes og solidaritetens navn ikke være noen god plan. Og ikke kom her og si at jeg bruker disse ordene som "rambukk". Ser noen fra høyre mener vi bør kutte ut både det ene og det andre i disse tider.Det handler jo om å redde pengebingene til de styrtrike må vite. Hvor kan det bære hen? Menneskerettigheter og solidaritet  er ikke vold, men påminnelser om hva denne enorme krisa handler om. Jeg bare nevner det ennå en gang. Tror ikke noen plan som involverer mennesker i nød kan lykkes å gjennomføre uten nettopp medmenneskeligheten i bunn. Ikke behandle nødstedte som forbryter, men som det de er: Mennesker ! Maktens høye herrer og damer ser ut til å ha store vanskeligheter med å ta det innover seg i disse dager. Planene som snekres er ikke gode.

Videre leser jeg at EU har som høyeste prioritet å stoppe flyktningestrømmene, stenge yttergrensene mot Europa. Det blir understreket at mennesker i nød ikke kommer til å få asyl her, og de blir sendt tilbake der de kom fra. Uansett hvordan der ser ut. I går hørte jeg en eller annen mørkeblå høyre mann uttale at hadde disse menneskene brukt halvparten av energien på å bygge opp noe der de kommer fra hadde det blitt bra. Jeg klødde meg i hodet, og lurte på når denne politikeren har vært i stand til å ta i tu med bomber, granater, terror og raserte byer med sine to hender mens krigen fortsatt raser rundt ørene. Selvsagt uten mat og vann og trygghet. Jeg sitter og lytter, river meg nesten i håret og forstår ikke denne måten å argumentere på. Høres ikke ut som noen god plan i det hele tatt, bare nok et ledd i den totale ansvarsfraskrivelsen. Solidaritet finnes ikke, og fuck menneskerettighetene kunne han like godt sagt!

Nei, det spikres ikke noen særlig god plan for medmenneskene i disse dager.
Det er forferdelig.

Synnøve Sætrum