24 september 2013

FORSTÅ DET DEN SOM KAN, JEG GREIER IKKE . . .


11 mnd gamle Maya.  Foto: Johathan Hyams/Redd barna (Lastet fra NRK' side)


Jeg leser om dette skjønne lille mennesket som lever i ei tom lagerbygning ved grensen til Syria. Hun er en skjebne blant de millioner som er på vandring vekk fra krig og elendighet på jorda. Dessverre er det alt for mange som henne. Mennesker som lever uten rettigheter av noe slag prisgitt det maktmennesker av alle sorter og slag finner for godt. Ok, slik det er her på berget akkurat nå ser det ut til at det er et stykke dit. Likevel er det noe med at krig kommer av noen få sitt maktbegjær som ødelegger millioner uskyldiges liv.

Dårlige ledere er dårlige ledere, ikke sant? Nå vet jeg at det finnes folk som mener man må ha krig, like som at man må ha fattigdom, arbeidsledighet, uverdige arbeidsforhold og sykdom. Enhver er sin egen lykkes smed mener disse, og utsettes en for noe av det overfor nevnte er det egen feil. Som om en kan velge slikt!

I Norge har vi hatt det rimelig trygt fram til nå. Men, ikke vet jeg hvordan det skal gå i tiden som kommer. (Nå mener jeg altså ikke på noen måte at de kommende maktmenneskene kommer til å dra oss ut i krig, det er ikke det jeg sier. Jeg bare understreker !)Vi får vente og se sier de som ikke tror høyrekreftene som er kommet til makta vil gjøre endringer som gjør Norge til et dårlig sted for de som strever med et og annet. Jeg mener, den ene av de to damene som skal i regjering har nå snakka høyt om både snikislamisering og trygdesnyltere. Om at utlendingene må vi hjelpe der de er, samtidig som samme partiet er for store kutt i bistandsbudsjettet. Undertegnede mener de rører i grumsete vann, snur kappa etter vinden. Er med på den utroligste klaging og syting, og arbeider utelukkende for at de som allerede har mye skal få mer og de som lite eller ingenting har skal bli fratatt også det.

I diskusjonene jeg har deltatt i etter valget sier de troende: "Vi får be". Ikke at jeg tror noen som helst kan stoppe Erna eller Siv, særlig ikke gud. Jeg mener; spør dem hva de betrakter seg selv som. . . "Vilje til makt", er det ikke det de sier?

Som jeg oppfatter det, og nå uttaler skriftlig, er Siv Jensen & co med på å sette Norge i skammekroken. Jeg mener de har da høyt og tydelig gjennom ei årrekke deltatt i retorikken som sprer hat mot innvandrere, sosialdemokrater, sosialister, innvandrere og etnisk norske vanskeligstilte som synes vi har det bra her.

Allerede skimtes noe av kaoset disse kommer til å skape. Nordmenn blir allerede beskrevet som tullinger i utenlandsk presse. Og da særlig når de kommer med belæringsutspill overfor journalister, og andre som har fulgt norsk samfunn og politikk tett i årevis. Jeg grøsser og tenker på at vi må framstå som både utakknemlige og bortskjemte skrikerunger.  Det må se helt vanvittig ut utenfra. Her har vi fri trettenårig skolegang, uavhengig av lommeboka. Sykehus og gamlehjem. Gode pensjonsordninger, trygdeordninger og sykelønn når vi feiler noe. Vi kan til og med få lov å være sjuke den tida det tar. Arbeidsmiljølov har vi også.
Alt dette skal den borgerlige kommende regjeringen rasere. Ta bort og gi pengene til de rike. Det skal privatiseres over en lav sko, slik at den som ikke har lommebok, og da mener jeg feit lommebok, blir stående uten en eneste rettighet.

Hva de som sliter der ute i verden synes om valgresultatet kan jeg bare ane. Flertallet av befolkningen har kastet dem som har sørget for at alle har det godt. Hvordan det ser ut 16-17 prosent av den norske befolkningen får regjeringsmakt gjennom å være sytete og utakknemlige kan jeg bare så vidt ane. Flaut er det i alle fall. Skikkelig flaut.

"Jo vi trenger jo ei forandring", uttalte en bekjent under en diskusjon her. "En forandring til hva?", repliserte sidemannen. Førstnevnte kunne ikke svare annet enn å være lei.  "Lei av hva? ", spurte jeg. Intet svar, og det er kanskje akkurat det der som skremmer meg mest.

I Spania for eksempel er de beste sykehusene i hovedstaden privatisert, bare de rike har råd til å benytte seg av dem, mens folk flest (i betydningen vanlige lønnsmottakere og enorme mengder arbeidsledige) står i årelange (mye lengre enn før privatiseringen tok til) køer for å få behandling i de offentlige sykehusene.

Jeg har en gresk venn som med stor vantro hørte på meg før valget var et faktum. Undertegnede fortalte hva hun fryktet, og vedkommende repliserte:

"Du må ikke tenke så negativt om menneskene i landet ditt. Dere har gode statsledere og gode systemer. Det er klart folk ikke kaster dem som har sørget for at dere alle har så gode liv. "  I disse dager spør han meg, med stor vantro hvordan jeg kunne ha rett. Mens han kjemper for å beholde arbeid og luselønn i det offentlige klør han seg i hodet, og begriper Nada av at nordmenn kunne kaste regjeringa som har gitt alle så gode liv !

Når jeg forsøker forklare dette med at så mange har stemt for ei endring ut fra kjedsomhet og egoisme skjønner han enda mindre. Igjen tenker jeg på nissen i sofaen, kulemage og lua langt ned i øynene mens han stønner og raper; - "jeg er så mett at jeg snart blir skikkelig forbanna"....

Synnøve Sætrum