07 mars 2011

IKKE BARE PRESTASJONER




Å være ulykkelig er motsatsen til å være lykkelig.
Lykken er en tilstand som oppfattes ulikt avhengig av personen som har opplevelsen.
Lama beskriver lykkefølelse som det vi alle søker, motivasjonen menneskene har for å holde det gående. Helt sikkert riktig.
Noe driver oss ytterst sett videre enten vi befinner oss her i den delen av verden som fokuserer på det ytre og materielle, eller man sitter i et kloster i Tibet og foretar reiser innover i seg selv.
 Noen sier lykken er en euforisk uhåndgripelig tilstand som varer meget kort, og at det er vanskelig å holde fast øyeblikkene man får tilgang til følelsen.
For andre er lykken tilfredshet med det som er. Aksepten av at ingenting varer evig, og at det er en gave i seg selv å våkne hver morgen.
En god del av oss opplever å gå ned for telling i løpet av livsdagen.
Av ulike grunner får vi det vondt med oss selv og må stoppe opp og kjenne etter.
Kanskje "snu på alle slags steiner".
 Tilstanden hvor en blir tatt av en stor indre smerte en ikke helt vet hvor kommer fra, bare at den er. Når en er der kan lykken være noe så enkelt som fraværet av smerte.
Skjønt så enkelt er det jo ikke.
Det motsatte oppleves som tilfelle.
Det er utrolig smertefullt og vanskelig å kjøre seg fast i vonde tanker om verden, og ikke minst om seg selv. Være i den tilstanden hvor man ikke synes noen ting har særlig glede.
Føle seg som en robot som bare gjør ting av gammel vane, eller fordi en kjenner en må.
En bare eksisterer på siden av seg selv, og dagene med slør over bare forsvinner.
Undertegnede har kjent på de dagene mange ganger i løpet av livet, og hun har også sett mennesker i sin nærhet slite med det samme. Akkurat det er egentlig det værste.
Se, og forstå en del, og kunne gjøre så veldig lite.
Vite at den som er innenfor "sløret" må gjøre en del arbeid selv for å finne ut igjen til livet og den gode hverdagen. Det er jo dem det er mest av, og er ikke hverdagen god blir det trist og vanskelig.
Så er det jo sånn her i vår del av verden at vi måler oss så utrolig mye opp mot de ytre ting.
Det er skapt et kulturelt bilde av at det kun er det som gjelder. Fasader. Vi får det inn tidlig, om vi vil eller ikke. Gjennom de tiårene jeg har levd er det bare blitt værre og værre med tanke på alle disse ytre greiene vi skal forholde oss til, og måle oss opp mot som mennesker.
Man skal være sånn og slik og ha sånn og slik, si sånn og slik, gå sånn og slik, elske sånn og slik, leve sånn og slik alt knyttet til fasader.
Et typisk spørsmål når man møter fremmede mennesker er:
 "Hva jobber du med, og hvordan bor du, eller hvar har du prestert? "
Det er en regel nesten uten unntak, og jeg liker det ikke.
Jeg undrer meg slik over hvor alt ble så travelt og overfladisk.
Når stoppet vi som nasjon så veldig opp meg å bry oss om menneskenes kår, om hvordan vi har det med oss selv midt inni alle disse materielle godene?
Hvor ble det av samtalene, hvor for håpet om det gode livet i betydningen den gaven og goden det er å ha et rolig sinn i hverdagen? Ha nok med det som er?
Bare være akkurat som en er med talenter og begrensninger, og vite at det er godt nok.
At det er bra å bare være?
Ikke minst, at det er lov å bare være seg selv?
Godt nok!
Godt nok i massevis!
Hvordan kan det ha seg at flere og flere blir deprimerte og utbrente mens "landet går så det suser"?
Hvorfor mister jeg nesten pusten når jeg en yderst sjelden gang møter mennesker som spør meg:
 "Hvem er du"?
Jeg blir glad selvfølgelig, og jeg begynner straks å tenke på mange ytre sider ved meg selv bare for å skjønne at det ikke var spørsmålet jeg fikk.
Det fører ofte over på tankene om hvordan man har det.
Hva man kjenner og hva man føler om tilværelsen.

Godta situasjonen, og ikke forsøke kjempe seg ut av den i betydningen begynne å prestere enda mer.
Finne en veg til store eneboliger og en liten pengebinge?
Danse Zumba og bestige Mount Everest i stedet? Har man ikke "riktig" ytre, er det da hardkjør som en toppidrettsutøver og omfattende plastikk-kirurgi som skal løse saken?
Eller skal man bare "ta seg sammen"? Selvsagt ikke, om man ser på livet fra et indre perspektiv. Det betyr ikke at man ikke skal gjøre noe i livsdagen. De aller fleste ønsker jo det, og gjør det.
Menneskelig og bra er det med aktiviteter.
Jeg undrer meg bare på om vi likevel, i vår norske/vestlige væremåte har trukket det for langt dette peset. Det er visst på høy tid å begynne å spørre medmennesken om hvordan de har det? Hvem er du akkurat nå?
Og, om noen sliter forsøke å strekke ut handa og være der som medmenneske til folk får stabla seg på beina. Det handler om å være, ikke bare prestasjoner.
Dele det å være menneske på godt og vondt, inne i det som kalles intimimiteten. Den typen samspill som oppstår når man som mennesker setter seg ned og lytter og deler seg i mellom.
På ordentlig. Ikke gjennom sosiale medier!

Synnøve Sætrum

ÅRETS VÅRTEGN



Selv om jeg lengter etter varmen på sørligere breddegrader i kapp med at jeg heier på hvert eneste lille vårtegn her heime er jeg glad jeg ikke var på Tenerife og forgiftet meg på alkohol i helga. Santa Cruz er for meg bare et navn. Karneval er et fenomen som ikke dyrkes så veldig her i røysa. Jeg husker vi eksperimenterte med slike fellesarrangementer her i sørlandshovedstaden for godt over 20 år tilbake i tid. Erindringen og et gammel fotoalbum forteller meg at jeg deltok opp til flere ganger. Likevel synes de meg ganske så fremmede de unge menneskene som kikker på meg fra fotopapiret. Jeg vet det var meg og venner. Noen av dem er enda til venner den dag i dag. Karneval eller ikke karneval. Vårtegn eller ikke vårtegn.
 Eller egentlig husker jeg ikke så mye av det, hva det nå enn kan komme av.
Det kan ikke ha vært sjelsettende tenker jeg. Ikke for undertegnede i alle fall. Synd det.
Menneskene trenger noen felles fester og grunner til glede tror jeg.
Ikke bare over pengebingene vi "alle" ruller rundt i mens Norge går så det suser...
 Skjønner jo det når det er VM, og man stadig blir minnet om "folkefesten" som foregår i hovedstaden.
Ikke mye folkefest her i skibakken/skøytebakken/glattisbakken rett utenfor. Synes kommunen kunne spandert litt sand om ikke annet til ren forebygging av brukne lårhalser og andre beinbrudd
(hva kan de ikke spare på helsebudjettet ). Men, nei sier stemmen i telefonen. For jeg har ringt et par ganger. "Vi er gått tom for sand, på grunn av den lange vinteren".
Tom for sand!
Det høres ganske søkt ut for meg.
Verdens sandbeholdninger er i alle fall ikke i ferd med å gå tomme.
Jeg skal ikke nevne spesifikt navn, men vi har da "noe" ørkenlandskap rundtomkring.
Vi kunne kanskje bytte. De får olje og rent vann av oss, og så får vi sand og mindre beinbrudd av dem.
En vinn vinn situasjon!
Flåsete?
Kanskje det?
Kanskje det?
Man fintenker ergo er man.
Her er det mer et spørsmål om å unngå brudd av ymse slag. Snøen og isen sloss mot en tidlig gryende vår, og jeg heier på den. Vårfest er det ikke snakk om ennå!
Dessuten var det jo fastelavn i går, og da skal jo den berømmelige ria følge på.
Måtte de snart komme, så vi virkelig ser det.Hvor er den all snøen som skal bli årets vårtegn ???
 ;-))
Ha flott førvårsdag!
Synnøve Sætrum

Den som blogger får se...


Foto: Synnøve Sætrum

Blogge seg en virkelighet kan jeg vel si, eller blogge meg litt av min virkelighet.
Her er det jeg som er øyet som ser.
Det er det som er så fint med teksten. Jeg som bestemmer hva som skal stå. All makt mellom himmel og jord liksom. En og annen gang får jeg en kommentar ute i min virkelige verden om dette her.
En eller annen har lest noe og sier noen ord om det ansikt til ansikt.
Takknemlighet er det jeg føler i sånne øyeblikk.
Inspirerende flott det også.
Har også opplevd å bli spurt om, av mennesker som kjenner meg godt privat, om hvorfor jeg ikke skriver om sånn eller slik ? Jeg skjønner spørsmålene, og tenker at jo, kanskje kunne jeg blogget om den siden ved mitt liv. Delt noe som andre kunne hatt bruk for, om de ville.
På den andre siden: Det er grenser for hvor privat man skal være her ute i cyberverdenen. Ut fra mitt ståsted gjelder det å holde tunga rett i munnen og ikke henge ut meg selv med totalt uinteressante detaljer fra mitt helt ordinære liv. Vel, det er ikke det at jeg vil høre om detaljene fra de uordinæres liv heller. Det interesserer meg for eksempel ikke hvem som er Marit Bjørgens samboer, og hva han synes om hennes prestasjoner i skiløypa. Heller ikke er jeg interessert i 3-miljentas foreldre og reaksjonene deres rundt gullmedaljen her for leden. Begriper ikke hvorfor det blir slått opp så svært. Pressen er blitt mer og mer kikkere...
Det er mulig jeg er litt sær, eller rar. Eller kanskje det er det at jeg er et barn av 70-tallet og tenker at en del av det som blir sagt og gjort og fortalt for åpen scene i dag skulle vært helt uhørt den gangen jeg fikk min samfunnsoppdragelse. Fra venner og gjennom skolegang.
Og, ja nå hører jeg at jeg godt kan bli tatt til intekt for halvgamle grinebitere med "alt var mye bedre før", og så videre. Men, ærlig talt hva nyhetsverdig og menneskesyn angår så er det skjedd mye negativt de siste tiårene. Denne ekstremdyrkingen av ungdommelig utseende, penger og personlig frihet er langt fra sunn.
Det har vi da vel også fått endel beviser for? Spiseforstyrrelser tenker jeg på, voldtekter, pornofisering av seksulalivet. Tilbakeskritt for både ditt og datt. Ta myten om at "alle" ruller rundt i pengebingene og bare kan kjøpe hva de vil på "kjøpefestene" som mediene stadig beskriver. Få ord om de ungdommene som ikke kommer inn på boligmarkedet i det hele tatt, eller ikke får arbeid etter lang tids høyere utdanning, eller ikke makter henge på denne karusellen. Det skapes noen krav og noen myter om hvordan virkeligheten der ute er som er hinsides vettet til ei halvgammel dødelig kjerring som ser noe annet.
Jeg kjenner ingen med pengebinger.
Men, jeg kjenner mange vanlige mennesker som skikkelig sliter for å få det til å gå rundt og som meg ikke skjønner hva slags innterkter "folk flest" har iføleg VG eller Dagbladet eller noen annen løssalgsavis.
Jo, og jeg kjenner det gjorde meg godt å kunne ytre noe om akkurat det uten redsel for å bli arrestert.

Slikt er ikke privat, selv om meningen er min. Den står jeg inne for.
Når man er sin egen kritiker er det der balansekunst. 
Enkelte greier synes dessuten ikke alle andre har noen interesse av. 
Vi er kommet inn i en tid hvor "alt" skal deles på internett. Det er nesten blitt sånn at er det ikke på Facebook, så er det ikke noe liv. Synes det er ganske skremmende jeg.

(Selv om jeg synes det er veldig hyggelig å ha fått tilbake en viss kontakt med mennesker fra hele livet akkurat der. Det er den positive siden.
Og, det var vel omtrent på grunn av noe slikt det mediet i sin tid ble utviklet.)

Tenker på flere såkalte sosiale medier hvor også jeg har profiler.
 Alltid minner jeg meg på akkurat det. Det der med den delinga, og at jeg ikke skal miste fotfestet hva det angår. Jeg er faktisk også av dem som blir brydd når mennesker legger ut detaljer nedpå intimsfæren sin. Når jeg får vite saker og ting jeg ikke vil vite i det hele tatt. Tenker da særlig på disse statusoppdateringene rundtomkring. Arvingen sa det så klokt og tankefullt: "Jeg lurer på om generesjonen deres ikke skjønner hvor mektige disse mediene er mamma, hvor lite private de egentlig er?".
Den ytringen har jeg tatt med meg. Unge mennesker er kloke mennesker.
 Dette er tekster. Hverdagstumlerier ispedd ei god klype fiksjon.
I går fikk jeg den kommentaren at jeg er heldig som har den gaven,
og fantasien, og at om jeg ikke hadde kontakter så burde jeg skaffe noen og få utgitt ei bok.
Til det sa jeg: "Den som blogger får se, teksten blir til mens en skriver".
"Leserens tekst også", var svaret.

Synnøve Sætrum