06 mai 2013

MANDAGSKVELD UTEN TV OG MED THAI - KARRI A LA SYNNØVE.....

Her blir det ikke snakk om skatteletter som "alle" vil ha. Orker ikke se Aktuelt med alle partitoppene denne kvelden. Bare å innrømme med en gang. Hele valgkampen har jeg ikke tenkt å følge.
Da blir jeg for sliten, eller fly forbanna. Erna vil jo legge ned velferdsgodene og sette mange ansatte på porten. I det hele tatt lover det ikke godt. Har sagt det før, og nevner det igjen. Det er mye som står på spill denne gangen. Jeg håper alle som ikke vil ha et Norge som ligner elendige land rundt omkring kommer seg til stemmeurnene og sørger for at den blå sida ikke får regjeringsmakta.

Stuebordet.  Foto: Synnøve Sætrum
 
 Så sitter jeg og blar mellom mine femten elendige tv-kanaler. Jeg har faktisk tenkt å si dem opp om litt. Leve en god periode uten tv. Ja, for jeg tror faktisk det går utmerket godt. Ei heller vil jeg høre mer om voldtektene på russetreffene, eller den elendige krigen i Syria. Ikke lar jeg Hellstrøm rydde opp her hjemme, og jeg ser ikke på Paradise Hotel. Finalen i Top-Model Sverige får seile sin egen sjø. Ok, det kan hende jeg ser Borgen når klokka kommer så langt utpå kvelden, men akkurat nå vil jeg heller høre lydbok. "Midtens rike. En vandring i Kinas historie" av Torbjørn Færøvik. Ja, for jeg tenker på en tur til det store landet i øst. Jeg tenker på Katmandu i Nepal, på Ho Chi Min - byen, Kulalumpur eller Manilla. For den saks skyld farer tankene til Lisboa, Roma, Venezia og Istanbul. Jo, det er mye som trekker i den som kunne tenke seg en og annen tur. Ok, det blir ikke nå, men hvem vet. Jeg teller ned for tiden, og lengter etter solsenga på Rhodos. Sånn er det med den saken!
Et godt sted kan man ikke besøke for ofte, ikke sant?
 
Jeg har frosset på tærne hele ettermiddagen. Sjela ser ennå ikke noe til våren. Kanskje dette blir et sånt år hvor alt plutselig eksploderer bedre seint enn aldri. Fuglesangen er blitt til et kor de siste dagene, og selv om det er kjølig fortsatt fornemmer jeg noe i lufta.
Det er på vei, våren kan jo ikke holdes tilbake.
 
Eller den som fryser kan lage karri-rett og få blodsirkulasjonen opp på et annet nivå. Som tenkt så gjort, og resultatet følger. Det ble sterkt nok for meg, og varm er jeg blitt. Den som er glad i mat med futt er hjertelig velkommen til å kopiere. Gjerne forbedre også. Tips tas imot med takk.
Maten er halve føda i livet, ikke sant?
 
 
 
Foto: Synnøve Sætrum
 
Ingrediensene er som følger:
(4 porsjoner)
 
3 spiseskjeer gaeng-om karripasta
1 stjerneanis
4 kaffir-lime blader
1 kvast fersk rosmarin
150 g kalvekjøtt
4 store sjampinjong
2 rødløk
5 vårløk
1 stor rød paprika
6 fedd chilihvitløk (glass)
1/4 broccoli
 
Ca. 1/2 liter vann
2-4 skjeer olje
1 spiseskje maisennajevning
 
Først kutter jeg alle grønnsakene i små terninger og skiver.
Stilken på broccolien brukes.
Sjampinjongen deles i skiver.
Hvitløken skjæres i skiver.
 
Jeg steker sjampinjongen først slik at den blir brun og legger den til side. Så steker jeg grønnsakene lett i olje. Også dem legger jeg til side. Så steker jeg karri og kjøttet sammen med resten av oljen,  og heller på et par dl vann og lar det putre et kvarter. Grønnsak og sopp tilsettes sammen med resten av vannet. Jeg tilsetter rosmarin, anis og kaffir-lime. Det hele får putre i 15-20 minutter. Til slutt har jeg i jevningen og lar det hele småkoke 2-3 minutter. Når man skal gjøre det på riktig spises det sammen med fullkorn ris og med skje og gaffel. Denne smeller garantert.
Blir det for sterkt kan man bruke litt yoghurt for å mildne.
Variasjonen over dette er å tilsette litt mer karri, vann og kokosmelk.
Trylle om til suppe som kan spises med brød til.
Nam!
Bon Appetitt !
 
Foto: Synnøve Sætrum



SYNNØVE SÆTRUM
 
 
 

3 kommentarer:

  1. Fine fotografier du har på bloggen nå. Skikkelig vårstemning med den fuglen, og blomstene på dette innlegget. Deilig med litt sånt som handler om bare å være en vanlig kveld også. Dessuten er du deg sjøl lik, og glemmer ikke verden.
    Klem fra beundreren din Stiansen ;-)

    SvarSlett
  2. Dette så godt ut. Smaker nok langt bedre enn tv. Tror jeg må forsøke meg på denne retten en dag. Kjæresten kan aldri få hot nok mat, så det blir nok en innertier.

    Likte blomstene og lysene. Et godt måltid handler ikke bare om å skuffe innpå noe fra en boks.

    Ha en fin dag.:)

    Bjørn

    SvarSlett
  3. Jo, det er såpass hot at svetten merkes litt... Jeg kan pøse på med enda mer av den sterke pastaen når jeg er i det hjørnet.
    Og ja: Mat handler ikke om å skuffe innpå stående ved kjøkkenbenken. Det handler om sanselighet på flere vis.. Blomster og lys er noe, smaken enda mer..
    Ha fortsatt god torsdag. Nå går de litt i surr for meg disse helligdagene. Helg hele uka gjennom liksom.. To uker til ferie..

    SvarSlett