20 november 2015

MØRKE DAGER OG NETTER... INSOMNIA IGJEN...

Klokka viser 03:50 på datamaskinen min. Det er svarte natta. 
Jeg sovnet rundt midnatt, da hadde det vært mørkt i ni timer,  og så våknet jeg igjen 02:15. 
For en drøy halvtime siden hadde jeg vridd meg såpass at jeg kapitulerte og stod opp. Her drikkes te, og jeg har knekkebrød med ost. Jeg har planer for formiddagen, og tenker jeg skal kave meg opp om det bare blir få timer søvn. Mørketid er slitsomt. Neste år blir det Asia igjen så sant jeg står på beina, er alt jeg klarer tenke. Det er kaldt, men ingen snø. Noen etterlyser den fordi det blir lysere, for meg må den bare utebli absolutt hele vinteren. Sukk !

Så nå sitter jeg her i lyset fra ei bordlampe, ei stjerne i vinduskarmen og bare konstaterer jeg har store søvnproblemer for tiden. Jeg som har alt jeg trenger og vel så det. Uansett hvordan det er eller ikke er så har jeg det godt sammenlignet med mange andre på jorda. Har fått lov å leve i et land som fram til siste årene har vært raust og menneskelig. Hva det nå er i ferd med å utvikle seg til vet jeg ikke. Politikken som føres har uroet meg lenge. Når penger er det eneste som teller er det fare for at mange mange mennesker går i dragsuget. Så trekkes det bare likegyldig på skuldrene og sies:
 "Det er sånn det er, kan ikke gjøre noe likevel". 

Apati og oppgitthet godt blandet med frykt og grådighet, tenker jeg om mange mekanismer og systemer. Skremmende. Sort. Sørgelig. Ja, og så er det november. En måned til jul. "Kjøpefesten" som jeg ikke deltar i, og ei heller kjenner meg igjen i er snart i gang. Før terroren rammet Paris var markedsundersøkelsene presentert i nyhetene mange. Litt tyst om det akkurat nå, men det tar seg vel snart opp igjen.

 Det er for mange mørke timer i døgnet, sammen med alt for mye sørgelig å tenke på.Vi går mot et Europa og Norge som vi ikke kommer til å kjenne igjen. Flyktningestrømmen bare øker, og siste uka har en klam uro festet seg.   Hva er det som skjer med Norge? I dag vedtok de rådende myndigheter ei mange punkts liste som skal gjøre det så ille som over hodet mulig for mennesker i nød. Jeg blir lei meg og trist og sliten. Kudos til partiene som stemmer kulda midt i mot. 

TV2 gjør det de kan for å overgå alle andre kanaler om terror. Så jeg sa takk for meg på den frekvensen denne dagen. Det har vært slitsomt å forsøke holde seg oppdatert på hva som der føres til torgs. Nå har jeg fått nok. Ingen kritisk journalistikk, kun "smi mens liket er varmt". NRK er ennå hakket bedre, men de skal jaggu skjerpe seg der også, så de ikke går lukt  i samme smørja. 

Egentlig er det bare et å si: Det er mørke dager og netter for tiden.
Insomnia er det også.

Synnøve Sætrum