12 april 2013

Om vennskap....

(Makris Thanassis kunst dette. Ingen rettigheter for meg..)


Gode eller dårlige venner ?
 Når sivilstatusen er enslig eller aleneboende synes erfaringene med å bli brukt, eller i alle fall føle seg brukt i så måte vanlig. Den enslige vennen eller venninna er god å være sammen med, men sjelden på dennes premisser... Det handler om overganger, om bruk og kast. Fra den ene dagen til den andre endrer terrenget seg totalt. Besøkene som stod i kø får en brå slutt. Ro, refleksjon, samtaler og aktiviteter like så. Terrenget endrer seg og over natta finnes ikke mer tid, ikke mer rom. Den fortsatt enslige blir i høyden tilbudt et og annet sjeldent møte på en upersonlig kafe.
En times tid over kaffekoppen for å bli oppdatert om de nye knulleriene den andre opplever. Han eller hun kikker på toppen av alt stadig på klokka for å komme av sted igjen. Som om samværet med den fortsatt enslige er blitt til et slags slitsomt pliktløp. Kanskje ikke så rart at bruktfølelsen melder seg? Mindre enn følelsen, og tapsfølelsen? Eller? Er det enslig-statusen som gir "rett" til å behandle medmennesker så følelsesløst? Så navlebeskuende? Må man være delen av et par for å bli behandlet som helt menneske og med respekt? Er verden virkelig ikke kommet lenger? Ennå?

Sårbarhet kan være så mangt. Gode venner livets lim. Ingen kan ta ansvaret for andre enn seg selv, men likevel. Hva hver og en legger i et vennskap kan ingen styre. Å stå inne for andres tanker og følelser er umulig, selv om det gode vennskap synes minske den eksistensielle ensomheten. Den gode vennen har tid og rom uavhengig av sivilstatus.

Brukeren derimot er ingen venn. I beste fall en godværskompis, ikke annet. En slik en bruker til egen fordel, og ikke noe annet. Kun på egne premisser, og det gis ikke ved dørene i den sammenhengen.

Uendelig trist og uten snev av tanker på andre enn seg selv.

Synnøve Sætrum

RÅTT PARTI

Foto: Synnøve S
 
 
Åtte stearinlys er tent, vifta surrer og går.  
Nyter stille morgentimer i lenestolen.
Jeg velger meg april, siden det ikke er noe annet å velge i.
Ingen snø i lufta utenfor og takk for det.
Yr.no melder ikke mer denne uka.
Fint det, det er nok nå. Våren er sterkt savnet.
 
"Gabriellas Song" over eteren fører tankene vekk fra vær og slikt.  
Strøtanker rundt det å være tilstede i eget liv som det er melder seg.
Akkurat denne natta har det vært liten tvil om eksistensen. Damer i overganger opplever det.
Svett, klam og kald oppvåkning. Jeg snakker ikke om dem av åndelig slag.
Kroppen drar ut av søvnen og minner hjernen på glemt nattserk.
Nattserk?
Paradoksenes tid er ikke forbi for meg som for det aller meste har sovet godt i min egen drakt det aller meste av livet. Beveger livet seg mot varme sokker og nattlue i tillegg?
Vel, overganger krever sitt.
Skal det være sånn hele resten av livet?
Ja, jeg har tenkt så mer enn en eneste gang.
Bare å få tredd den på etter basketakene med dyna.
Rått parti.
Var det denne dama som var så...ja du vet... for et øyeblikk siden?
 
Synnøve Sætrum