29 juni 2015

SAMMEN MED ANDRE ER EN ALDRI ALENE...




EUROPAS SYKE ØKONOMI

Jeg vet ikke om koblingen til dokumentaren "Europas syke økonomi" virker. Har fått noen beskjeder om at "noe gikk galt" fra NRK, enten jeg forsøker få den inn her eller på fjesboka...
Så da går vel noe galt. Det gjør det også i økonomien. Jeg anbefaler se denne dokumentaren på NRK nett. Den er rystende, forteller hvorfor grekere og portugisere betaler for at de rike skal fortsette å være rikere. Hva "troikaen" ukritisk har kunnet stelle i stand og hvorfor. Det er rystende kunnskap, men nødvendig å få med seg for å forstå hvor rå denne kapitalismen er. Hvor kynisk den er, hvordan den overser alle menneskelige hensyn. For meg er det ufattelig at gjelden ikke er slettet for lenge siden. Men, jeg er jo bare et menneske som tenker på medmennesker, ikke pengebingene til noen ytterst få.

Så mye som jeg har reist i Hellas er det umulig å ikke sympatisere med den vanlige greker som nå er kastet ut i stor usikkerhet, mulig fattigdom og nød, og i det hele tatt vanskelige tider. 
Alltid er det slik at de vanlige menneskene må betale for det politikere og andre myndighets-personer steller i stand av djevelskap. Politikerne har ikke sittet alene med hendene i pengekassa. 
Noen har gitt lån, og noen har tatt opp lån på gale premisser. 
Långivere ønsker kun å tjene penger.  
Likevel skurrer det for meg at det er den vanlige mann og kvinne som skal betale regningen for det noen som satt med mulighetene til vanstyre gjorde."De har selv valgt dem, så la dem betale", har jeg hørt sagt mange ganger så lenge denne krisen har pågått. 
Hallo: Jeg tviler meget sterkt på at det gjengse mennesket frivillig har valgt dette som nå skjer.
 Her er det mange som er blitt lurt trill rundt.

 I mitt hode rimer det ikke. Jeg kan aldri bli så kynisk at jeg ser bort fra den enkeltes liv i det store spillet. Alle statistiske tall handler om menneskeskjebner. Jeg vet det ikke sikkert, men for meg er det nært å tenkte at noen har tjent enorme summer penger på dette. Hvem er de? Hvor er pengene blitt av, og hvorfor forfølger man ikke disse og stiller dem til ansvar? Hvorfor er det alltid de små som skal bære de store. Hvorfor går de fri? 
Hvorfor er det slik at vi vanlige, som ser det som foregår alltid får beskjed om at det ikke er så enkelt? At "de må betale regningen for hvis de ikke gjør det vil ingen andre betale regningen heller"...
Kanskje det er på tide å ettergi noe gjeld likevel. Sånn sett i et menneskelig perspektiv.
Det finnes ikke vann i gråstein, ikke sant?
Uansett hvordan det går, eller ikke går så er det tydelig for meg at noe er fundamentalt galt med tanken om dette Euro-samarbeidet. Noen som har sittet med makten der må da ha vært rett ut inkompetente? Også på utlånssiden !

Et lite apropos til dette: Jeg sukker når jeg ser mennesker bekymre seg for at de må ta med penger på forhånd til Hellas-reisen. Det er da et luksusproblem av dimensjoner. 
Hallo: Det er da ikke mange år siden vi hadde med oss kontanter eller reisesjekker uansett reisemål. Er det et problem? Jeg ser også at enkelte økonomer fraråder folk fra å dra til Hellas nå. Hvorfor det? Er det ikke akkurat nå den som har råd til det bør dra, og på den måten støtte medmenneskene i dette vakre landet? 
Vise solidaritet med grekerne. Sammen med andre er en aldri helt alene, ikke sant?
Ærlig talt: Er det et problem å måtte ta ut euro på forhånd? For noe sludder!
 Hellas har og har hatt alt, også udugelige myndigheter av ulikt slag. 
Dessverre for de kvinnen og mannen på gulvet og i gata. 
Grrrrrrrrrr!