04 mars 2014

"YOU MAY SAY I'M A DREAMER"...

Jeg leser andres tekster. Skjønnlitterære og sakprosa bulter til hulter. Nyheter og gammalt nytt. Fjesbokoppdateringer og statuser... Mange sitater fester seg i sinnet, og mange flere må gå. Det er umulig å "samle på" alt. Hodet tar det bare ikke inn. "Studerte" et kart som viste blå-brune stemmer og stemmegivning i Europa, og det var ikke hyggelig lesning.

Vepna konflikter handler om dreping av mennesker satt i system. Myrderier av uskyldige på en eller annen maktkamps alter. Siden jeg er en vanlig dødelig greier jeg ta det inn, og forsøke forestille meg hvordan det hadde vært om krigsmaskineriet kom veltende inn over Varoddbrua...Jeg grøsser lett, og så grøsser jeg tungt mens jeg leser om situasjonen i Ukraina. Får forståelse av at den militære sikkerheten skjerpes i nord. Det minner om så mange kriger og invasjoner. Det gir tanker om terrorbalanse og krigen mot terror. I brøkdelen av et sekund har hjernen vært innom Syria, Irak og Vietnam... I går ble jeg spurt om hvordan situasjonen er i Norge nå etter at gærningen gikk løs. Jo, det er i sannhet mye trist og fælt. Verden er ikke blitt bedre mens jeg har levd. Tvert om !

Ja, nå sier jeg ikke at Norge er dårlig eller eller eller... Ser globalt på det! Jeg forstår faktisk tanken om å leve under "en himmel full av stjerner" på en klode der alle uavhengig av hva de tror, tenker og uttrykker skal ha samme rettighetene. Tror på denne ideen om fred og en verden uten makthavere... Så det så... "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one". Vi er like og vi er ulike menneskene. Jeg er overbevist om at fred er ei forutsetning for det gode liv "all over the place"... Vanlige mennesker står over krig, fattidom, sult, hjertesorg og sykdom når de kan velge fritt. Det handler om å kunne velge... Ikke sant?

Slikt tenker jeg på en formiddagstime her i landet, og så kjenner jeg at en blund til er nødvendig. Endringer, små eller store, gjør meg alltid sliten. Er og blir sårbar for sånne, selv om de mange mange ganger er helt selvvalgte.

Samtidig sitter jeg og tenker på at dette er siste dagen  i Chiang Mai. Har vært utenfor og spist en enklere frokost. Rundt meg er det noget kaotisk før mitt jordiske gods er plassert der det skal. Noe blir igjen og kan kanskje komme til nytte om/når jeg kommer tilbake hit. "Elegant Lanna" er sikkert fredeligere når byggeoppleggene er ferdige. Dessuten må jeg jo finne noe som ligner for å kunne trives i denne byen. Godt å bo sentralt og nært det meste. Min erfaring med det er god.

I morgen er de over de dagene som skulle og måtte komme til meg her. Toget litt sørover, kikke litt på noen småbyer før Laos og Vientiane er neste stopp. Skal være på farten neste måned og litt til. Etterpå skal jeg til Norge.

Likevel, først og aller først, før noe som helst blir gjort skal jeg ha en times "power-nap"...






Synnøve Sætrum