01 juni 2012

VULKANEN HAR ALLTID ET ØYE...



http://no.wikipedia.org/wiki/Femen
http://fett.no/2012/03/puppulistisk-protest/
http://www.abcnyheter.no/tv/video/2012/05/31/naken-protest-mot-sex-turisme
http://www.abcnyheter.no/livet/2012/05/31/de-beste-tipsene-flat-mage

Den aktive vulkanen spyr brennende ødeleggelse og elendighet ut av øyet. Spektaulære overveldende vakre destruktive krefter. Skjønne og ubegripelige varme, men livsfarlige. Det spres alltid død og destruksjon ut av vulkanens vakre øye.. Vulkaner har alltid et øye midt i krateret. Oppholder man seg nært kanten er sjangsen for å bli rammet av ødeleggelse større, enn på lang avstand.

Av flere grunner får det meg denne morgenen til å tenke at det med vulkanens øye, som men kvinnekampen. Den som mange hevder er over, og at nå får det være nok, og vi er gått for langt, og hvor sure skal vi egentlig være vi gamle meggene? Ja, særlig vi gamle meggene, og så videre...
Selv om kvinn er både høgere utdanna og oppegående kjennes det noen ganger ut som om kvinn har litt tungt for det. Noe er og blir ubegripelig som for eksempel alt dette med denne korpuleringa. Kvinnekamp eller ikke kvinnekamp synes det likevel som om hankjønn(globalt sett teller disse maaaaange) løper rundt med knaggen ute i uendelig jakt på pelskledning.Uten tilsynelatende å oppleve bli møtt av jubelrop og beriket med sådant. Så blir de visst bitre og inneslutta da, og drar til Thailand eller Ukraina for å handle seg fi....Ukraina er Europas Thailand sier de som reiser for sex. Jeg har bare lest noen sider, men nok il å se at det kan stemme. "Ukraina er ikke et bordell" var det siste Femen's budskapet.  Det er ikke alltid jeg er hundre prosent satt inn i hva bakgrunnen for fredelige meningsytringer/demonstrasjoner, men jeg er glad de finnes. Om uttrykket er av- eller påkledd spiller vel liten rolle egentlig. Poenget er det vesentlige. Siden kvinn nå en gang er kvinne kan jeg leve meg godt inn i det. For eksempel skal man jo ikke dra lenger enn til Egeerhavet eller deromkring for å oppleve at kvinner fra Skandinavia blir sett på som, hva var det han kalte det en av mannsjåvinistene jeg diskuterte med? Et 'easy fuck', og med det lite eller ingenting verd som medmenneske. Rangering under hundene, sa han og at det var jo noe alle visste.
Faktisk var det så jeg tenkte han må jo være litt dum den mannen. Siden er jeg kommet til å bli stygt redd for at det motsatte er tilfelle, at han faktisk bare artikulerte et symptom på en mannskultur som stadig er høyst levende.
Ingen vakker stigmatisering av meg og alle mine skandinaviske medsøstre heller.

Likevel er jeg høyst oppmerksom på at selv om kvinn (og mann) i Nord-Europa og andre steder i vesten har hatt både en seksuell- og likestillingsrevolusjon så henger andre steder veldig etter. I tillegg til at vi også her stadig bryner oss på krefter som ønsker ta fra oss alt vunnet gjennom mange mange tiår kamp. Tilbakeslagstsunamiene ruller stadig inn. Den destruktive kraften fra dem synes tilnærmet endeløs. Om noen ikke skjønner helt hva jeg mener kan man for  eksempel bare å kikke litt på 'Paradise Hotel' eller alle 'Put your ass in the air'-musikkvideoene. Eller realitetsshowene om vekt og husfruer hist og pist. For ikke å snakke om hva afroamerikanske kvinner tar seg til for å få glatt hår (fra blant annet indiske fattige kvinner).Se på den amerikanske førstefruens hår for eksempel... Jo da, kvinner er stadig fanger i egene kropper, eller skjønnhetstyrannier om man kikker litt bedre etter. Manglende flat mage fungerer også som kyskhetsbelte, ikke sant? Lite lystig lesing om vegen til den flate magen, også over denne dagens morgenkaffe. Ikke for at jeg er uenig i at menneskekroppen trenger morsjon, det er ikke det. Men, det er noe med fokus igjen. Kvinnekroppen skal pr. definisjon se ut som en mannskropp for å være attraktiv nok. Jeg kikker på min lett aldrende kvinnelige mage, og tenker: For et styr det har vært de siste årene på grunn av den. Til hvilken pris, og for ikke snakke om formål? Den som jeg egentlig er så glad i, og som jeg i høyeste grad trenger for å overleve. Kreftene som vil holde meg og den nede er virksom hver eneste time alle dager, og gjør det de kan for at jeg skal mislike meg selv, og kaste meg på et eller annet 'kjør' noen tjener penger på. I høyeste grad tiden for å spørre seg: Hvem er alle disse som tjener penger på dette? Hvem er det som konstruerer trendene, hvem er det som sitter med makta? Hvem er det som stadig søker gjøre oss kvinner totalt maktesløse over egen kropp?

Vulkanen har alltid et øye! Vanvidd, vanvidd, vannvidd!
Akkurat undertegnede har da alltid hatt buk, enten hun har veid 59 eller 75. Bare det at den gangen jeg var 59 var ikke fokuset på kvinnekroppen så vanvittig til stede i media.Dessuten var det forbud mot porno...Siden jeg var yngre var det andre ting som telte. Og, så var jeg jo fri til både å sole meg toppløs og la være BH. Jeg kan til og med huske akkurat sted og situasjon hvor jeg bestemte meg for å møte sola og vannet uten det opphenget. At jeg måtte tråkke ut av noe sjenanse og annet, ta sats liksom. Gi meg selv retten til å bestemme over egen kropp. Sånn var det da. Hvordan det er blitt med årene vet jo alle, ikke sant?  Frivilligheten kan i høyeste grad diskuteres. Friheten også, eller ja særlig friheten. Kvinnefriheten. Tonen er igjen blitt mye strengere: Vær slik som idealet tilsier, ellers så...! Ja, ellers så kan du risikere å bli steinet. Man gjør også slikt med kvinner for å kontrollere den kvinnelige seksualiteten. For den er jo som kjent 'helt tøylesløs'.

 At jeg nevner det betyr ikke at jeg er det ene eller det andre. Ikke at jeg har tenkt slutte vaske meg, eller til og med pynte meg til tider. Nei, det betyr noe annet. Blant annet at jeg føler inderlig med mine unge medsøstre som har dette vanvittige kjønnstrykket på seg for tiden. For det betydde faktisk noen den gangen for lenge siden da vi kasta BH-en. Det kan i ettertid synes banalt og rart, men det var frihetskamp i det.  Bare å tenke seg hvordan det ville vært om all verdens sexturister kom til Kristiansand med det i hodet at her er det så lett få seg et ligg... For det er jo ikke annet enn puling det er snakk om, sånn i kjærnen av det hele, ikke sant? Når det gjelder det der har jeg vel alltid hatt litt tungt for det. Jeg skjønner bare ikke hvorfor så mange mennesker tyr til ytterligheter bare for å få seg et nummer. Vulkanen har jo alltid et øye!

Synnøve Sætrum